Νευρολόγος Μαρία Σταμέλου
 
 
 
ΔΡ. ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΕΛΟΥ, MD, FEAN

Ιατρείο νόσου Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών
Καθηγήτρια Νευρολογίας, Παν/μίου Marburg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Νόσος Πάρκινσον

 

Συχνές ερωτήσεις

 
 
Τι είναι;
 
Ποιές ηλικίες προσβάλλει;
 
Είναι κληρονομική;
 
Γενετική της νόσου Πάρκινσον στην Ελλάδα;
 
 

Συμπτώματα

 
 
Πρόδρομα συμπτώματα
 
Κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
 
Μη Kινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
 
 

Θεραπεία:

 
Η θεραπεία της ΝΠ είναι προς το παρόν συμπτωματική. Αυτό σημαίνει οτι δεν υπάρχει προς το παρόν μία θεραπεία που να επηρρεάζει ή να σταματά την εξέλιξη της νόσου. Παρόλα αυτά είναι διαθέσιμη μια σειρά απο φάρμακα τα οποία βοηθούν αποτελεσματικά την βελτίωση των συμπτωμάτων.

Πριν από την εισαγωγή της λεβοντόπα, η ΝΠ προκαλούσε σοβαρή αναπηρία στους ασθενείς. Η εισαγωγή της λεβοντόπα έχει θεωρηθεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ιατρικής. Παραμένει η πιο αποτελεσματική διαθέσιμη θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΝΠ από την πρώτη εισαγωγή του στη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, οι επιπλοκές της χρόνιας θεραπείας όπως οι κινητικές διακυμάνσεις (η "on-off" αντίδραση), δυσκινησίες, και οπτικές ψευδαισθήσεις αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην χρήση της. Άλλες διαφορετικές φαρμακολογικές προσεγγίσεις κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξήσει σημαντικά το οπλοστάσιο της αντιπαρκινσονικής θεραπείας όπως οι αγωνιστές της ντοπαμίνης, οι αναστολείς της COMT, οι αναστολείς ΜΑΟ-Β κτλ και η σωστή και εξατομικευμένη θεραπεία είναι σημαντικές για την αποτελεσματικότητα τους σε βάθος χρόνου.

Η θεραπεία της προχωρημένης ΝΠ περιλαμβάνει την χειρουργική θεραπεία (εν τω βάθει εγκεφαλικός ερεθισμός) καθώς και την χρήση αντλιών απομορφίνης ή συνεχή ντοπαμινεργική διέγερση (Μάθετε περισσότερα). Η επιλογή των κατάλληλων ασθενών για τις προαναφερθείσες μεθόδους είναι εξατομικευμένη.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η θεραπεία της νόσου είναι εξατομικευμένη και ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός.
 
 
 
 
 
200 χρόνια Νόσος Πάρκινσον: που βρισκόμαστε